İmplantoloji

İmplantoloji implantlar ile ilgilenen bilim dalına verilen isimdir. Doğal diş kayıplarının tedavisinde implantlar fonksiyon, estetik ve konfor olarak doğal dişlere en yakın alternatiftir. İmplant yapılan diş, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplantlar ile yapılan tedaviler, gülüşünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan, yapay diş kökü görevi gören vidalardır. İmplantların belirli ölçüleri vardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir.

Var olan kemiğin kalitesi de implant tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviye başlamadan önce diş etlerinin sağlığının iyileştirilmesi ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. İmplant tedavisi sonrasında gelişebilecek diş eti iltihabı implantların geç dönem kaybına neden olabilmektedir.

İmplantoloji | ConceptDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

İmplantoloji | ConceptDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant her yaş grubundaki hastalara uygulanabilir, ancak kemik gelişimini tamamlamamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplantların kemik ile kaynaşmasını sağlamak için ilk 3 – 6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Tercihen implant uygulanan bölgenin üzerine protez yapılmaması istenir ancak dişsizlik, estetik ve fonksiyon açısından hastayı sıkıntıya sokacaksa geçici protez yapılabilir.

İmplantların temizlikleri en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemlidir. İmplant tedavisinin başarısını etkileyen en önemli unsur düzenli ve etkili bir ağız bakımıdır.

Uygun cerrahi yaklaşım, doğru malzeme seçimi, hassas protetik yöntemler ve uygun hasta bakımı yapıldığı zaman implantların kaybedilmesi için bir neden yoktur. Ancak uluslararası yayınlarda bütün bu önlemler alınmasına rağmen, % 3 lük bir başarısızlık rapor edilmiştir.
Başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda implant, hasta hiç hissetmeden ve ağrı duymadan yerinden çıkartılır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabilir. Bu yenileme işlemi implantın çıkarıldığı gün yapılabileceği gibi, belirli bir süre beklendikten sonra da yapılabilir.

Tedavi başarılı olduğu zaman alt ve üst çenelerden ölçü alınarak implant üstü protez işlemine başlanır. Belirli gün aralıkları ile provalar yapılarak implant üstü dişler yapıştırılır. Bu süreç içerisinde diş etinde beklenmeyen bir büyüme olmadığı sürece anestezi uygulanmasına gerek yoktur.