Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi

Çene Cerrahisi, ağız içerisinde yer alan yumuşak ve sert dokuların patolojilerinin tedavi edildiği bilim dalıdır. Çene Cerrahisi diş çekimi, gömülü diş ameliyatları, çene ve çevre dokularının kistlerinin tedavisi, çene tümörleri ve tedavileri, protetik cerrahi, çene yüz bölgesi ağrıları, çene eklem bozukluklarının tedavisi, tükürük bezi hastalıklarının teşhis ve tedavisi gibi yaklaşımları kapsamaktadır.

Bahsedilen bütün tedaviler ve yaklaşımlar genel anestezi, sedasyon veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Burada amaç hastanın ağrı çekmeden tedavisinin yapılmasıdır. Hangi yöntem seçilirse seçilsin işlem sırasında herhangi bir ağrı duyulmamaktadır.

Çene Cerrahisi | ConceptDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çene Cerrahisi | ConceptDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Önce cerrahi müdahale yapılacak hastadan klinikte gerekli filmler alınarak radyolojik incelemeler yapılır. Daha sonra hastaya yapılacak işlem ile ilgili ve işlemden sonra yaşayacakları ile ilgili bilgiler verilir. Bu bilgiler tamamen tahminlerden ibaret olup, işlemin ne kadar süreceği dikiş atılıp atılmayacağı, atılacaksa kaç dikiş atılacağı gibi sorular işlem sırasında belirlenmektedir.

İşlemden sonra hastalara 1 hafta içerisinde yapmaları gerekenler anlatılmaktadır ve uygun antibiyotik, ağrı kesici ve gargaralar önerilmektedir. Herkeste aynı olmamakla beraber genellikle ilk 3 – 4 gün içerisinde oluşan şişlik, ağız açıklığında azalma ve ağrı kesiciler ile geçen ağrılar görülebilmektedir. Bazı durumlarda ciltte sararma, morarma ve yeşerme gibi renk değişiklikleri oluşabilmektedir. Eğer doktorunuz uygun görürse sizi birkaç gün sonrasında kontrole çağırabilir.

Genellikle ilk haftanın sonunda dikişler alınır ve yapılması gerekenler anlatılır. İşlemden sonra, iyileşme döneminde  ve dikişler alındıktan sonra 1 hafta içerisinde işlem bölgesinin temizliği çok önemlidir. Acıdığı, kanamasından veya dikişlere zarar verilmesinden korkulduğu için operasyon bölgesinin temizlenmemesi postoperatif iltihap oluşmasına, yara ağızlarının kaynaşmamasına dolayısıyla iyileşmenin olmaması veya sıkıntılı iyileşme sürecinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Tüm cerrahi işlemlerden sonra hiç şikayet olmayacağı ihtimali olduğu gibi, yukarıda anlatılanların hepsinin de olabileceği unutulmamalıdır. Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Arkadaşınızın 20 yaş dişini çektirdikten sonra veya başka cerrahi işlemler yaptırdıktan sonra çok sıkıntı çekmesi sizin de çekeceğiniz anlamına gelmemektedir.