Estetik Diş Hekimliği Nedir ?
Estetik Diş Hekimliği, dişlerde bulunan bozuklukların ve sorunların yol açtığı problemleri gidererek, sağlıklı bir görsellik ve estetik bir gülüş oluşturmayı amaçlayan, genel diş hekimliği alanına girmekle birlikte bir takım temel prosedürlerin de uygulandığı diş hekimliği alanıdır. Estetik Diş Hekimliği’ nde, en son teknolojik gelişmeler ışığında belirlenen özel tekniklerle birlikte, bilgisayar ve teknolojik materyaller kullanılmaktadır. Bütün bunların yanında bazı özel cihaz ve aletler de kullanılmakla birlikte tüm bu teçhizatın faydalı olabilmesi elbette uygulamayı yapacak olan hekimin ve yardımcı teknisyenlerin becerileri ile doğrudan ilgilidir.
Günümüzde estetik diş hekimliği oldukça rağbet gören ve kullanım alanı geniş bir bölümdür. Ülkemizde, diğer gelişmiş ülkelerde uygulanan tüm yöntemler kullanılmaktadır.
Estetik Diş Hekimliği Hangi Alanları Kapsar ?
Porselen laminalar, porselen kaplamalar, dişlerde estetik görüntü oluşturmak için yapılan tüm uygulamalar ve diş beyazlatma operasyonları Estetik Diş Hekimliği’ nin kapsama alanı içerisindedir.
Burada amaç dişlerinizdeki problemleri giderirken aynı zamanda sizin de istekleriniz doğrultusunda dişlerinize parlaklık, görsel açıdan sağlıklı ve güzel bir görüntü katmaktır.
Dişlerinizin yüzünüzle uyumlu olmasına ve en doğal görüntünün yakalanmasına çalışılır. Bütün dişlerin eksik olduğu vakalarda porselen diş yapımı kolay olmakla birlikte, tek veya iki diş eksikliklerinde dişlerin birbirine benzer olarak yapılması ve ayarlanması nispeten daha zor olabilmektedir.
Güzel bir gülüş için en önemli faktör elbette ki dişlerdir. Dişler birbirleri ile uyum içindedir ve onları çevreleyen ağız içi yumuşak dokusuyla da bir birliktelik oluşturur. Bu nedenle dişler üzerinde yapılacak her uygulamada, anatomik yapı ve diş yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Estetik gülüş oluşturulurken, yüz yapısı, hatların kenarları, yaş, cinsiyet, gülüş simetrisi, dişlerin dizilişi sayısı ve rengi, dudak yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.
Diş estetiğinde önemli olan kişiye en çok yakışan, en doğal ve estetik dişlere ulaşmak ve kişinin çekinmeden, özgürce ve rahatça gülümsemesine olanak vermektir.
Gülüş tasarımı yapılırken bahsi geçen faktörler incelendikten sonra dişlerin formu oluşturulur ve yapay diş yapımı aşamasına geçilir. Bütün bu işlemler gerçekleştirilirken önemli olan, sağlıklı diş etleri üzerinde uygulamanın yapılmasıdır. Eğer varsa öncelikle diş etlerindeki hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Diş etlerindeki simetri, diş yapımında da önemlidir. Çünkü simetrik diş etleri üzerinde simetrik dişler oluşturulacaktır.
Estetik Diş Hekimliği’ nde laminate yada zirkonyumların yanında kompozitler de oldukça yoğun olarak kullanılır.
Estetik Diş Hekimliği‘ nin ana teması sağlıklı bir gülüş tasarımıdır. Gülüş tasarımı, kişiye özel ideal gülüşü sağlık ve doğallık ile yenilemektir. Önemli olan tıbbi kurallar dahilinde estetik gülüş ifadesini oluşturmaktır.
Unutulmamalıdır ki, her bireye uygulanması gereken tedavi farklıdır. Burada hastalarımızın özel zevkleri, sosyo-ekonomik düzeyleri, mesleki faktörler gibi birçok konu incelenmelidir. Daha sonra ise fiziksel faktörler devreye girer. Estetik diş hekimi, hastasının hoş ve çekici olarak algılayacağı bir gülüş tasarlamalı ve kusurlu olan görüntüyü düzeltmelidir. Amacı hasta açısından estetik yönden kabul edilebilir ve biyolojik açıdan uyumlu bir diş dizisi meydana getirmektir. Bunun için gerekirse hastanın teşhis modelleri ve fotoğrafları alınmalı, beklenen sonuç tam ve açık bir şekilde ifade edilmelidir. Estetik Diş Hekimliği çok hassas bir bilimsel çalışmadır. İdeal görüntüyü sağlamak adına sağlıktan ödün verilmemelidir.
Ağız, yüz ve baş bölgesinde mevcut belli başlı açılar ve oranlar vardır. Bu kurallara göre tedavi yapıldığında estetik bir görüntü yakalamak neredeyse garanti olacaktır. Fakat şunu belirtmek isteriz ki, estetik göreceli bir kavramdır ve herkesin estetik anlayışı birbirine uymayabilir. Bu nedenle Estetik Diş Hekimliği‘ nde hastanın beklentilerini anlamak en önemli kriterdir.
Sonuç olarak uygulanan teknik ve kullanılan materyale diş hekimi karar verecektir. Tedaviye başlamadan önce materyalin kalitesi ve hasta için uygunluğu tespit edilmelidir. Sağlam bir karar verme yeteneği, teknik becerilerini geliştirme arzusu ve mevcut yeni ürünlerden sürekli haberdar olma çabası, hekiminizin sahip olması gereken en önemli özellik olan doğal estetik algısı ve vizyonu ile birleşmelidir.